Hypotheekvormen & kosten

Hypotheekvormen

Wij bieden verschillende hypotheekvormen aan. Per hypotheek is een combinatie van meerdere leningdelen en verschillende hypotheekvormen en rentevastperioden mogelijk. Uw adviseur kan u hierover meer vertellen. Wij bieden de volgende hypotheekvormen aan:

Aflossingsvrije hypotheek

Annuïteitenhypotheek

Lineaire hypotheek

Overbruggingshypotheek (is een aflossingsvrije hypotheek)

Er zijn nog twee hypotheekvormen die wij kunnen verstrekken, maar dat is afhankelijk van uw huidige situatie:

Wanneer u op dit moment een Levenhypotheek heeft met een bestaande Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), dan kunt u ook een Levenhypotheek afsluiten bij Philips Pensioenfonds. Voor de duur van de rentevastperiode wordt maandelijks hetzelfde bedrag in rekening gebracht. Dit bedrag bestaat uitsluitend uit rente. Daarnaast biedt u ons een verzekering aan ter verpanding. De verzekeringsmaatschappij zal u een opgave van de premie verstrekken. Aan het einde van de looptijd bestaat het risico dat de hypotheek niet (geheel) kan worden afgelost als in uw verzekering het eindkapitaal niet is gegarandeerd.

Wanneer u op dit moment een Spaarhypotheek bij Philips Pensioenfonds heeft, dan is voortzetting hiervan mogelijk. Nieuwe spaarhypotheken worden niet aangeboden. Voor de duur van de rentevastperiode wordt maandelijks hetzelfde bedrag in rekening gebracht. Dit bedrag bestaat uitsluitend uit rente. Daarnaast biedt u ons een verzekering van Reaal Verzekeringen aan ter verpanding. De verzekeringspremie wordt door Reaal Verzekeringen bij u in rekening gebracht. Het verzekerd kapitaal bij leven is gelijk aan het hypotheekbedrag, aan het einde van de looptijd is de hypotheek afgelost. Bij overlijden kan wel een restschuld ontstaan. Bij het afsluiten van de verzekering had u de optie om bijvoorbeeld ook werkloosheid en arbeidsongeschiktheid extra mee te verzekeren. De volledige productnaam van deze hypotheek is daarom spaar-optie-hypotheek.

Kosten hypotheek

Als u een hypotheek afsluit krijgt u te maken met kosten. Welke kosten u betaalt hangt af van meerdere factoren. Allereerst van de gekozen hypotheekvorm. Om inzicht te krijgen in de verschillen per hypotheekvorm zijn hieronder voorbeeldberekeningen van een aflossingsvrije, annuïteiten- en lineaire hypotheek uitgewerkt. Er worden geen afsluitkosten voor een Philips Pensionfonds-hypotheek in rekening gebracht. Het kan wel voorkomen dat wij een bereidstellingsprovisie in rekening brengen voor het verlengen van een offerte. Daarnaast is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht.

Naast de kosten die zijn meegenomen in de totale prijs voor de hypotheek, moet u nog rekening houden met bijkomende kosten. Deze kunnen eenmalig of doorlopend zijn. 

Eenmalige kosten zijn bijvoorbeeld:

  • taxatiekosten
  • notariskosten
  • advieskosten hypotheekadviseur
  • NHG-borgtochtprovisie

Doorlopende kosten zijn bijvoorbeeld:

  • Premie woonhuisverzekering (opstalverzekering)
  • Onderhoud aan uw woning
  • Eventuele kosten voor verzekeringen zoals een levensverzekering (van toepassing bij een Levenhypotheek)

Voorbeeldberekeningen per hypotheekvorm

De algemene voorwaarden zijn terug te vinden bij downloads.

Aflossingsvrije hypotheek

Voorbeeldberekening

Bij deze vorm wordt voor de duur van de rentevastperiode maandelijks hetzelfde bedrag in rekening gebracht. Dit bedrag bestaat uitsluitend uit rente. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek niet afgelost.

Hypotheek Philips Pensioenfonds Aflossingsvrij

Hoofdsom: € 100.000,00
Looptijd: 30 jaar
Rentevastperiode: 30 jaar
Nominale rente: 5,0%
Jaarlijks kostenpercentage: 5,0%
Maandlast: € 416,67 (rente)
Rente*: € 150.000,00
Aflossing(!): € 100.000,00
Totale prijs: € 250.000,00

* Totale rente gedurende de gehele looptijd
(!) Ineens aan het einde van de looptijd uit eigen middelen of herfinanciering

Lees meer
Lees minder

Annuïteitenhypotheek

Voorbeeldberekening

Bij deze vorm brengen we voor de duur van de rentevastperiode maandelijks hetzelfde bedrag in rekening. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Naarmate de looptijd vordert, neemt het aflossingsbestanddeel van het maandbedrag toe en het rentebestanddeel af. In geval van renteaftrek blijft de bruto maandlast gelijk en neemt de netto maandlast toe. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek geheel afgelost.

Hypotheek Philips Pensioenfonds Annuïtair

Hoofdsom: € 100.000,00
Looptijd: 30 jaar
Rentevastperiode: 30 jaar
Nominale rente: 5,0%
Jaarlijks kostenpercentage: 5,0%
Maandlast: € 536,82 (aflossing en rente)
Rente*: € 93.256,00
Aflossing: € 100.000,00
Totale prijs: € 193.256,00

* Totale rente gedurende de gehele looptijd

Lees meer
Lees minder

Lineaire hypotheek

Voorbeeldberekening 

Bij deze vorm wordt iedere maand een vast bedrag aan aflossing in rekening gebracht. De maandelijkse aflossing wordt vermeerderd met een rentebedrag op basis van het nog resterende hypotheekbedrag. Vanwege het dalende hypotheekbedrag is er sprake van een dalende maandlast. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek geheel afgelost.

Hypotheek Philips Pensioenfonds Lineair

Hoofdsom: € 100.000,00
Looptijd: 30 jaar
Rentevastperiode: 30 jaar
Nominale rente: 5,0%
Jaarlijks kostenpercentage: 5,0%
Maandlast: € 277,78 (aflossing)
€ 416,67 (rente, daalt gedurende de looptijd)
€ 694,45 (totaal, daalt gedurende de looptijd)
Rente*: €75.208,00
Aflossing: € 100.000,00
Totale prijs: € 175.208,00

* Totale rente gedurende de gehele looptijd

Lees meer
Lees minder
Boven